Wil jij graag een beetje uitgedaagd worden tijdens je luilekker vakantie op Bali? Dan is het beklimmen van de Gunung Batur zeker de moeite waard! Hoe deze trekking er precies uitziet, zal ik in deze blog vertellen.
De Mount Batur is een bekende, nog steeds actieve vulkaan op Bali (1717 m.). Deze vulkaan kun je beklimmen, bij voorkeur tijdens zonsopgang. De trekking kun je vanuit verschillende plekken op Bali boeken, maar het handigst is vanuit het plaatsje Ubud. De tour wordt door verschillende reisbureau’s in Ubud aangeboden en allen hanteren ongeveer dezelfde prijs. Het is handig om hierbij prijzen te vergelijken en eventueel af te dingen. Handige tips hierover in ‘8 Tips voor onderhandelen in het buitenland’.
De trekking van Mount Batur
De trekking start midden in de nacht. Je wordt omstreeks 2 uur met een busje opgehaald en naar een dorpje aan de rand van het meer rondom Mount Batur gereden. Hier krijg je een ontbijtje (gebakken banaan) en koffie of thee te drinken. Hierna volgt het echte werk: hét beklimmen van de Mount Batur. De tocht begint met een lange vlakke wandeling richting de vulkaan. Hierna moet er geklommen worden richting de top van de vulkaan. Enige mate van fitheid is toch wel vereist voor de twee uur durende klim. De top van de vulkaan wordt ongeveer rond 6 uur ‘s ochtends bereikt en hier kun je genieten van de prachtige zonsopgang. Het mistige landschap wordt in een half uur tijd omgetoverd tot een beeldschoon uitzicht, met adembenemend mooie kleuren. Aan de andere kant van het meer kun je de hoogste vulkaan van Bali zien, Gunung Agung (3142 m. ), welke je tevens kunt beklimmen. Deze tocht duurt wel iets langer (gemiddeld 5 uur) en is daarnaast ook zwaarder en gevaarlijker dan het beklimmen van de Mount Batur.
Na zonsopgang
Na de zonsopgang ga je verder trekken in het gebied rondom de krater en vervolg je je weg naar beneden. De temperatuur begint in de ochtend al aardig op te lopen en dikke vesten kunnen uit. Wanneer je beneden bent gearriveerd, wordt je met het busje naar een koffieplantage gereden. Hier kun je verschillende smaken koffie en thee proeven, zoals vanille koffie of koffie gemaakt van de poep van het speciale diertje Luwak. Dit klinkt best wel smerig nu ik het zo opschrijf, maar het schijnt een heerlijke koffie te zijn. Het proberen waard dus als je een echte koffieliefhebber bent! Na de koffie en thee proeverij wordt je teruggebracht naar je accommodatie en kun je de rest van de dag bijkomen van de trekking.
Tips
– Afdingen tijdens het boeken van je tour! Net zoals bij het kopen van souvenirs kan er ook bij het boeken van je tocht een te hoge prijs worden gevraagd.
– Neem een warm vest mee. Het kan erg winderig en koud zijn bovenaan de Gunung Batur.
– Trek stevige schoenen aan. Er zijn veel losse stenen op de weg naar de top, waarbij een goede grip zeker vereist is.